Those sessions with Simultaneous English/French Interpretation are in yellow



A CAREB-ACCER Virtual Event

2024 Annual Conference

April 30 - May 2, 2024

THE FUTURE OF RESEARCH ETHICS:

Tuesday, April 30, 2024					
•					
1045-1100 (10:45am-11:00am) EST (15mins)	Networking Waiting Room Early Log In / Tech Support / Chat				
	Main Stage				
1100-1120 (11:00am-11:20am) EST (20mins)	CAREB-ACCER President Opening Re	marks & Attendee Engagement			
(Format: Webcast (Dual Language - English/F	rench + all language+ captioning)			
	Main Stage				
1120-1200 (11:20am-12:00pm) EST (40mins)	KEYNOTE: "Al and digital technology:	EYNOTE: "Al and digital technology: What do they mean for the future of health" - Dr. Laura Rosella			
201 (101111110)	EYWORDS: Artificial Intelligence, Digital Technology, Machine Learning, Health Regulation				
1200-1215 (12:00pm-12:15pm)	Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language+ captioning)				
EST (15mins)	Mindfulness Break				
1215-1300 (12:15pm-1:00pm)	Main Stage				
EST (45mins)		ology: What do they mean for the future o	of health" - Dr. Laura Rosella		
	Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language+ captioning)				
1300-1315 (1:00pm-1:15pm) EST (15mins)	Mindfulness Break				
CONCURRENT WORKSHOPS	<u>A1:</u>	<u>A2:</u>	<u>A3:</u>		
& SESSIONS	Embedding Equity, Diversity, and Inclusion (EDI) Considerations in Research Ethics Board Feedback	Updates on Broad Consent and New Guidance on the Use of Crowdsourcing Platforms for Recruitment in Research	Data Anonymization: Risks and Realities		
Α					
1315-1400 (1:15pm-2:00pm) EST (45mins)	Dr. Krista Holmes, PhD + Dr. Robyn Saaltink, PhD	Erika Kleiderman + Hanan Abdel-Akher	Kristi Thompson		
	Format: Zoom Meeting [English + all language+ captioning]	Format: Zoom Meeting [Dual Language - English/French + all language+ captioning]	Format: Zoom Meeting [English + all language+ captioning]		
1400-1410 (2:00pm-2:10pm) EST (10mins)	Mindfulness Break				
CONCURRENT	<u>B1:</u>	B2:_	<u>B3:</u>		
WORKSHOPS & SESSIONS	General and Consent Best Practices for Inclusive Research with Persons with Cognitive Disabilities	Al Ethics in a research context: current approaches and future challenges	Solutions through researcher and university ethics committee effort: Novel methods for recruiting on gigwork platforms		
В	(Part 1 of 2)	(Part 1 of 2)			
1410-1455 (2:10pm-2:55pm) EST (45mins)	Munazza Tahir + Virginie Cobigo + Catherine Paquet	Stephen Downes, BA, MA + Kathleen Fraser, PhD + Margaret McKay, B.Sc., M.Sc., J.D.,L.L.M. + Dr. Terrence Stewart, Ph.D., B.A.Sc.	Pamela Hopwood, M.Sc., PhD (c) + Julie Joza + Karen Pieters		
	Format: Zoom Meeting [Dual Language -	Format: Zoom Meeting [English + all language+ captioning]			
1455-1505 (2:55pm-3:05pm)	English/French + all language+ captioning]	oupatining]	language+ captioning]		
EST (10mins)	Mindfulness Break				
CONCURRENT WORKSHOPS	<u>C1:</u>	<u>C2:</u>	<u>C3:</u>		
& SESSIONS	General and Consent Best Practices for Inclusive Research with Persons with Cognitive Disabilities	Al Ethics in a research context: current approaches and future challenges	Conducting social science research with the Department of National Defence/Canadian Armed Forces: Challenges for multijurisdictional research		
С	(Part 2 of 2)	(Part 2 of 2)			
1505-1550 (3:05pm-3:50pm) EST (45mins)	Munazza Tahir + Virginie Cobigo + Catherine Paquet	Stephen Downes, BA, MA + Kathleen Fraser, PhD + Margaret McKay, B.Sc., M.Sc., J.D.,L.L.M. + Dr. Terry Stewart, Ph.D., B.A.Sc.	Heather McCuaig Edge		
	Format: Zoom Meeting [Dual Language - English/French + all language+ captioning]	Format: Zoom Meeting [English + all language+ captioning]	Format: Zoom Meeting [English + all language+ captioning]		
1550-1600 (2:55pm-3:05pm) EST (10mins)	Mindfulness Break				
, , ,	Main Stage: Virtual Door Prize Announcements, Closing Reflections, Engagement & Day 1 Closing Remarks. Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language+ captioning)				

[†] for all language captioning attendees can access live captioning in the following languages: Arabic (Beta), Chinese (Traditional) (Beta), Chinese (Simplified) (Beta), Czech (Beta), Danish (Beta), Dutch, Estonian (Beta), Finnish (Beta), French (Canada) (Beta), French (France), German, Hungarian (Beta), Italian, Japanese (Beta), Korean (Beta), Malay (Beta), Persian (Beta), Polish (Beta), Portuguese, Spanish, Swedish (Beta), Romanian (Beta), Russian, Tagalog (Beta), Telugu (Beta), Turkish (Beta), Ukrainian, Vietnamese. Please note the following languages are only supported for translation from English: Bengali (Beta), Hebrew, (Beta), Hindi (Beta), Norwegian (Beta), Romanian (Beta), Swedish (Beta), Tamil (Beta), Thai (Beta), Welsh (Beta).

Those sessions with Simultaneous English/French Interpretation are in yellow



A CAREB-ACCER Virtual Event

2024 Annual Conference

April 30 - May 2, 2024

THE FUTURE OF RESEARCH ETHICS:

Wednesday, N					
1045-1100 (10:45am- 11:00am) EST (15mins)	Networking Waiting Room Early Log In / Tech Support / Chat				
1100-1120 (11:00am- 11:20am) EST (20mins)	Main Stage CAREB-ACCER Opening Remarks & Attendee Engagement Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language+ captioning)				
1120-1200 (11:20am- 12:00pm) EST <i>(40mins)</i>	Main Stage KEYNOTE: "Common Interests & Opportunities for Collaboration – Research Security & Research Ethics" - Jacqueline Littlewood KEYWORDS: Research Security, Principles, Human Rights, Dual Use, Culture				
1200-1215 (12:00pm- 12:15pm) EST (15mins)	Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language+ captioning) Mindfulness Break				
1215-1300 (12:15pm- 1:00pm) EST (45mins)	Main Stage KEYNOTE Q&A: "Common Interests & Opportunities for Collaboration – Research Security & Research Ethics" - Jacqueline Littlewood Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language+ captioning)				
1300-1315 (1:00pm- 1:15pm) EST (15mins)	Mindfulness Break				
1315-1415 (1:15pm- 2:15pm) EST (60min)	Main Stage National & International Updates 1. Secretariat on the Responsible Conduct of Research (SRCR) 2. Public Responsibility in Medicine & Research (PRIM&R) 3. Office of Human Research Protections (OHRP) 4. Canadian Association of Research Administration (CARA) 5. Health Canada 6. Canadian Institutes of Health Research (CIHR)/Government of Canada 7. N2 Open Question Period Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language* captioning)				
1415-1430 (2:15pm- 2:30pm) EST (15mins)	Mindfulness Break				
CONCURRENT WORKSHOPS & SESSIONS	D1: REB Basics	Streamlining Multi-Jurisdictional Minimal Risk Research Based on the TCPS	D3: Large Language Models and the Disappearing Private Sphere: A Survey of Canadian University Research Ethics Boards		
D	(Part 1 of 2)	(Part 1 of 2)			
1430-1500 (2:30pm- 3:00pm) EST <i>(30mins)</i>	Stacey Page + Jenny Godley + Andrea Eidsvik Format: Zoom Meeting [English	Hanan Abdel-Akher (Secretariat on the Responsible Conduct of Research) Format: Zoom Meeting [Dual Language -	Alicia Cappello		
1500-1510 (3:00pm-	+ all language ⁺ captioning]	English/French + all language+ captioning]	Format: Zoom Meeting [English + all language ⁺ captioning]		
3:10pm) EST (10mins)	Mindfulness Break	Lea			
CONCURRENT WORKSHOPS & SESSIONS	E1: REB Basics	E2: Streamlining Multi-Jurisdictional Minimal Risk Research Based on the TCPS	E3: Guidance for Research Ethics Considerations in Patient- and Community-Oriented Knowledge Dissemination		
E	(Part 2 of 2) Stacey Page + Jenny Godley + Andrea Eidsvik	(Part 2 of 2) Hanan Abdel-Akher (Secretariat on the Responsible Conduct of Research)	Brittney Schichter + Kristie Nicol + Alia Januwalla		
1510-1540 (3:10pm-3:40pm) EST (30mins)	Format: Zoom Meeting [English + all language⁺ captioning]	Format: Zoom Meeting [English + all language ⁺ captioning]	Format: Zoom Meeting [English + all language ⁺ captioning]		
1540-1550 (3:40pm- 3:50pm) EST (10mins)	Mindfulness Break				
1550-1610 (3:50pm- 4:10pm) EST (20mins)	Main Stage Virtual Door Prize Announcements, Closing Reflections, Engagement & Day 2 Closing Remarks Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language+ captioning)				

[†] for all language captioning attendees can access live captioning in the following languages: Arabic (Beta), Chinese (Traditional) (Beta), Chinese (Simplified) (Beta), Czech (Beta), Danish (Beta), Dutch, Estonian (Beta), Finnish (Beta), French (Canada) (Beta), French (France), German, Hungarian (Beta), Italian, Japanese (Beta), Korean (Beta), Malay (Beta), Persian (Beta), Polish (Beta), Portuguese, Spanish, Swedish (Beta), Romanian (Beta), Russian, Tagalog (Beta), Telugu (Beta), Turkish (Beta), Ukrainian, Vietnamese. Please note the following languages are only supported for translation from English: Bengali (Beta), Hebrew, (Beta), Hindi (Beta), Norwegian (Beta), Romanian (Beta), Swedish (Beta), Tamil (Beta), Thai (Beta), Welsh (Beta).

Those sessions with Simultaneous English/French Interpretation are in yellow



A CAREB-ACCER Virtual Event

2024 Annual Conference

April 30 - May 2, 2024

THE FUTURE OF RESEARCH ETHICS:

Thursday, May 2, 2	Thursday May 2, 2024				
1045-1100 (10:30am-11:00am) EST (15mins)	Networking Waiting Room Early Log In / Tech Support / Chat				
1100-1120 (11:00am-11:20am) EST (20mins)	Main Stage CAREB-ACCER Opening Remarks & Attendee Engagement Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language - captioning)				
1120-1200 (11:20am-12:00pm) EST (40mins)	Main Stage KEYNOTE: "Innovative designs for randomized controlled trials: Focus on adaptive platform trials" – Dr. Patrick Lawler KEYWORDS: Adaptive Platform, Randomized Controlled Clinical Trials				
1200-1215 (12:00pm-12:15pm) EST (15mins)	Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language+ captioning) Mindfulness Break				
1215-1300 (12:15pm-1:00pm) EST (45mins)	Main Stage KEYNOTE Q&A: "Innovative designs for randomized Controlled trials: Focus on adaptive platform trials" – Dr. Patrick Lawler Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language captioning)				
1300-1315 (1:00pm-1:15pm) EST (15mins)	Mindfulness Break				
1315-1415 (1:15pm-2:15pm) EST (60mins)	Main Stage PANEL DISCUSSION & Q&A: Hot Topics in Human Research Ethics PANELISTS: Dr. Kerry Kuluski, Science/Scientist perspectives Panelist & Panel Moderator Dr. Nakia Lee-Foon, Science/Scientist perspectives Panelist Dr. Carol Boliek, REB Chair perspectives Panelist Michelle Moldofsky, Privacy/Legal perspectives Panelist Dr. Edwin Laryea, Community perspectives Panelist Ashley Chan, REB Administrator/Coordinator perspectives Panelist Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language+ captioning)				
1415-1425 (2:15pm-2:25pm) EST (10mins)	Mindfulness Break				
CONCURRENT WORKSHOPS & SESSIONS	<u>F1:</u>	<u>F2:</u>	<u>F3:</u>	<u>F4:</u>	
SESSIONS	Normalizing Neurodiversity: Advancing Anti-Oppressive Strategies in Clinical Trials	Sharing approaches and guiding principles for research ethics review of Indigenous community led research	The Intersection of Research Ethics and Responsible Conduct of Research	Bots, Scammers and Sham Research Participants - The Frustrating New Reality of Online Research Recruitment and Data Collection?	
F 1425-1510 (2:25pm-3:10pm) EST (45mins)	Hilary Hennessey, BSW, RSW	Kenna Miskelly	(Part 1 of 2) Stanley Okorie + Kylie Walcott + Delilah Ofosu- Barko	Michelle Lamont, RN, PhD(c) + Ligyana K. de Candido	
	Format: Zoom Meeting [English + all language⁺ captioning]	Format: Zoom Meeting [English + all language+ captioning]	Format: Zoom Meeting [English + all language⁺ captioning]	Format: Zoom Meeting [Dual Language - English/French + all language + captioning]	
1510-1520 (3:10pm-3:20pm) EST (10mins)	Mindfulness Break				
CONCURRENT	<u>G1:</u>	<u>G2:</u>	<u>G3:</u>	<u>G4:</u>	
WORKSHOPS & SESSIONS	Transforming health and health care through an Atlantic-wide multijurisdictional clinical trials strategy	The Habitual Use and Dissemination of Crown Photography of Indigenous Children - Ethical Implications for the Future	The Intersection of Research Ethics and Responsible Conduct of Research	The CIHR Pan - Canadian Minimal Consent Project	
G			(Part 2 of 2)		
1520-1605 (3:20pm-4:05pm) EST (45mins)	Dr. Marie-Laurence Tremblay	Ivy Shawl-Song	Stanley Okorie + Kylie Walcott + Delilah Ofosu- Barko	Jaime Flamenbaum + Brenda Lucas + Brittney Schichter	
	Format: Zoom Meeting [English + all language+ captioning]	Format: Zoom Meeting [English + all language+ captioning]	Format: Zoom Meeting [English + all language ⁺ captioning]	Format: Zoom Meeting [Dual Language - French/English + all language + captioning]	
1605-1615 (4:05pm-4:15pm) EST (10mins)	Mindfulness Break				
1615-1635 4:15pm-4:35pm) EST (20mins)	Main Stage Virtual Door Prize Announcements, Closing Reflections, Engagement & President Conference Closing Remarks. Format: Webcast (Dual Language - English/French + all language+ captioning)				

† for all language captioning attendees can access live captioning in the following languages: Arabic (Beta), Chinese (Traditional) (Beta), Chinese (Simplified) (Beta), Czech (Beta), Danish (Beta), Dutch, Estonian (Beta), Finnish (Beta), French (Canada) (Beta), French (France), German, Hungarian (Beta), Italian, Japanese (Beta), Korean (Beta), Malay (Beta), Persian (Beta), Polish (Beta), Portuguese, Spanish, Swedish (Beta), Romanian (Beta), Russian, Tagalog (Beta), Telugu (Beta), Turkish (Beta), Ukrainian, Vietnamese. Please note the following languages are only supported for translation from English: Bengali (Beta), Hebrew, (Beta), Hindi (Beta), Norwegian (Beta), Romanian (Beta), Swedish (Beta), Tamil (Beta), Thai (Beta), Welsh (Beta).

Those sessions with Simultaneous English/French Interpretation are in yellow



A CAREB-ACCER Virtual Event

2024 Annual Conference

April 30 - May 2, 2024

THE FUTURE OF RESEARCH ETHICS:

ACCER Navigating the Changing Landscape

CONFERENCE SHOWCASE HALL – FEATURES ASYNCHRONOUS CONTENT ACCESSIBLE THROUGHOUT THE CONFERENCE

Tuesday April 30, 2024 - Thursday, May 2, 2024				
	SHOWCASE HALL FEATURE	SHOWCASE HALL FEATURE		
CONTENT MATERIAL, RESOURCES & VIDEOS ALL DAY	Research with First Nations, Inuit and Métis Communities: Updating TCPS and the RCR Framework Margaret Blakeney	Reaching for Tools: Gaps in Awareness of Research Ethics and Responsible Conduct of Research in Art and Design Scholarship Hillary Webb + Dr. David Griffin + Bryn Williams-Jones + Dr. Lois Klassen + Erik Asia		

[†] for all language captioning attendees can access live captioning in the following languages: Arabic (Beta), Chinese (Traditional) (Beta), Chinese (Simplified) (Beta), Czech (Beta), Danish (Beta), Dutch, Estonian (Beta), Finnish (Beta), French (Canada) (Beta), French (France), German, Hungarian (Beta), Italian, Japanese (Beta), Korean (Beta), Malay (Beta), Persian (Beta), Polish (Beta), Portuguese, Spanish, Swedish (Beta), Romanian (Beta), Russian, Tagalog (Beta), Telugu (Beta), Turkish (Beta), Ukrainian, Vietnamese. Please note the following languages are only supported for translation from English: Bengali (Beta), Hebrew, (Beta), Hindi (Beta), Norwegian (Beta), Romanian (Beta), Swedish (Beta), Tamil (Beta), Thai (Beta), Welsh (Beta).